Sök bostad eller innehåll

Utland

Upplev Mallorca ur ett svenskt perspektiv

Mallorca är hett igen – särskilt ur ett skandinaviskt perspektiv. Men få känner till att det är frukten av ett arbete som pågått i över 15 år. Stefan Wiezell, kontorschef på Fastighetsbyrån på Mallorca, kan ön som sin egen ficka och tipsar om några svenskägda favorittips. – Myndigheter på ön bestämde sig för att förändra bilden av Mallorca för drygt 15 år sedan. På den tiden var det många som rynkade på näsan när ön kom på tal, säger han.

Den spanska Medelhavsön Mallorca har varit en favorit för svenskar sedan 1970-talet. Ön blev en charter- och partyfavorit för många svenskar som ville ha en vecka i solen. Det medförde att ön blev synonym med just fest, sol och bad. Men invånarna och kommuner på ön tröttnade på sättet resten av världen såg på ön och bestämde sig för att göra något åt det.

I dag, 15 år senare, syns det tydligt. Mallorca har blivit trendigt igen och lockar till sig människor som är ute efter god mat, sol och bad, äventyr och träning. Den strategi som sattes för 15 år sedan har inneburit en generell uppfräschning av fastigheter och offentliga platser samt att lyfta kunskapen kring vad en turist kan göra på Mallorca.

– Attraktionskraften har förändrats och Mallorca har blivit hett igen. Det är cykling, vandring, vingårdar, mat och alla vänliga människor. Allt är tillgängligt på ön. Du kan gå på marknad på östra sidan, äta lunch i en fiskeby och se solnedgången på västra sidan på samma dag. Det man ska komma ihåg är att arbetet med att uppdatera ön pågår än i dag, säger Stefan Wiezell.

Stort sug på bostäder

I takt med att Mallorca blivit mer populärt som resmål har också suget på att köpa bostäder vuxit. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på den spanska bostadsmarknaden stigit med 3,9 procent, enligt den senaste rapporten från Instituto Nacional de Estadistica. Priserna på Mallorca har under perioden stigit med 5 procent.

Framförallt söker den svenske spekulanten en lägenhet med två till tre sovrum, gärna med en väl tilltagen terrass. Till skillnad från tidigare då många sökte en enkel bostad vid vattnet har intresset för öns största stad, Palma, ökat rejält.

– Palma är fullt av fina restauranger och ligger precis vid havet så det är inte konstigt att många söker sig dit. Det har blivit en väldigt trendig stad som passar för den som söker lite cityliv. Men vi ser också att allt fler är nyfikna på ett äldre hus i någon av öns mindre byar. Vi ser också att allt fler inte bara söker en klassisk sommarbostad utan en bostad de kan använda året om, säger Wiezell.

Startar företag

Många av de som flyttar permanent till Mallorca är barnfamiljer som antingen har ett flexibelt arbete eller som startar verksamhet på ön. Det finns många svenskdrivna företag på ön som vuxit sig starka på den lokala marknaden. Framförallt har det öppnats flera trendiga restauranger med svenska ägare i centrala Palma.

– Det vi ser nu är bara början av utvecklingen, både prismässigt men även när det kommer till popularitet hos svenska bostadsköpare, säger Stefan Wiezell.

Är du sugen på en bostad på Mallorca? Läs mer här.

Här tipsar Stefan Wiezell om några svenskägda favorittips på Mallorca:

Inredningsbutiken Rialto Living:
Den snyggaste butiken på ön där man även kan ta en bit mat ifall man känner för det, har två svenska ägare. Läs mer här.

Palma tennis:
Palma Sport & Tenns Club invigdes förra året och anordnar bland annat en ATP-turnering i oktober. Anläggningen var förfallen men nya ägare uppdaterade och renoverade den till toppskick. Läs mer här.

Hotellet Portixol i Palma
Ägarna bakom Palma Tennis står även bakom hotellet Portixol i Palma. Det är ett trendigt hotell som blandat nytt med gammal och som blivit väldigt populärt senaste åren. Läs mer här.

Boutique By C:
Har en svensk ägare som ägde campingplatser i Sverige men sålde dem för att genomföra sin dröm och öppna klädbutik i Palma. Läs mer här.

Restaurangen La Perla
En av Palmas mest populära restaurang bland svenskar är La Perla. Den drivs av Emilio Ingrosso och lockar kväll efter kväll svenskar som är sugna på italiensk mat. Läs mer här.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.