Sök bostad eller innehåll

Tips & nyheter

Costa Blanca eller Costa del Sol – vilken kust är bäst?

Drömmer du om en bostad någonstans i södra Spanien? Det är inte lätt att välja mellan de två fantastiska spanska kusterna Costa Blanca och Costa del Sol. Här kommenterar Fastighetsbyrån Overseas expert de båda kusterna. Och vi berättar om skillnader, likheter och höjdpunkter.

Daniel Nilsson, vd, Fastighetsbyrån Overseas, vilken kust väljer era kunder helst?

– Hela 53 procent  av våra kunder i Spanien väljer Costa Blanca och 31 procent Costa del Sol, resten fördelas på andra orter.

Varför är Costa Blanca mest populär?

– Att en överväldigande majoritet av svenskarna väljer spanska fastlandet och områdena runt Málaga och Alicante är ingen nyhet, så har det varit i många år. Men där Costa del Sol och Costa Blanca tidigare var jämnstora ser vi sedan några år tillbaka en förflyttning över mot Costa Blanca som numera absorberar drygt 50 procent. Anledningen är sannolikt det lägre prisläget som möter en bredare publik. 

 Och vad kostar bostäderna på respektive kust?

– På Costa Blanca ligger snittpriset för våra kunder på 146 000 euro. Här ser vi störst volymer i  södra delen, där snittpriset är 142 000 euro. I norra delen är snittpriset 236 000 euro. För Costa del Sol ligger snittpriset för våra kunder på 294 000 euro. På västra sidan är snittpriset 335 000 euro och sjunker sedan in mot centralorten Málaga där det är 282 000 euro. På den östra sidan köper våra kunder i snitt för 285 000 euro. 

Direktflyg till både Costa Blanca och Cost del Sol 

Till båda kusterna går det direktflyg från Sverige med flera flygbolag. Till Alicante flyger du för alla orter på Costa Blanca och från Malaga når du snabbt alla delar av Costa del Sol.

Flygtiden till Alicante från Stockholm är knappt fyra timmar och Malaga når du på ytterligare en halvtimmes flygning. Under stora delar av året går det direktflyg även från flera andra svenska städer. Det gör att det är enkelt och ofta prisvärt att åka hit.

Och det är soligt nästan jämt

När det gäller antalet soldagar spelar båda kusterna i samma proffsliga. Vill du ha det lite tempererat så är Costa Blanca i sydöst ett bra val, där är det lite svalare och torrare luft än längre åt sydväst. Å andra sidan, från Costa del Sol är det bara några timmar till Sierra Nevada med 3 000 meter höga berg och skidsäsong till från december till mars.

Många möjligheter till aktivt liv

Costa del Sol brukar även kallas Costa del Golf. Här ligger flera internationellt berömda golfbanor på rad längs kusten men även många fina banor för medelgolfaren. Även på Costa Blanca är utbudet av golfbanor stort och du har alltid nära till en bana som passar just dig. På båda kusterna går det förutom att golfa lätt att leva ett aktivt liv även på andra sätt. Bland annat med vandring och cykling men också upplevelser som matlagningskurser och vinturism, den senare är mest utvecklad på Costa Blanca.

Och mycket kul kultur

För den kulturintresserade är Malaga på Costa del Sol ett bra val. Möjligheten att kombinera bad och andra aktiviteter med kultur gör staden allt mer populär. En annan fördel med en storstad är att den garanterat lever året runt.

COSTA BLANCA
Den vita kusten har fått sitt namn från sina vita stränder.  Här finns också europas största saltvattenslagun, Mar Menor med fantastiska stränder utanför.

Läge
Är en 20 mil lång kuststräcka i sydöstra Spanien i provinsen Alicante i Valenciaregionen. Motorvägen A7 går längs hela kusten, liksom den parallella landsvägen N-332.

Flygplatser
Alicante (direktflyg från Sverige), San Javier och Valencia.

Orter
Städerna Alicante, Benidorm, Torrevieja och Murcia. Längst kusten har många fiskebyar utvecklats till turistorter.

Klimat
320 soldagar per år. På sommaren är det svalare och mindre fuktigt här än på Costa del Sol.

Natur
Kuststräckan har omkring hundra stränder och vikar, många med EU:s blå kvalitetsflagga. Främst sandstränder men även havsvikar med rullsten på norra kusten. Söder om Alicante ett flackare landskap medan det är mer kuperat och bergigt på norra sidan.

Aktiviteter
Golf (ett 70-tal golfbanor), alla slags vattensporter, cykling, vandring, fågelskådning, vinturism, matlagningskurser med mera.

Prova på!
Tapastur på segway i Alicante. 

Köpa bostad
Det finns villor, lägenheter och radhus för alla plånböcker. Norra kusten blir allt mer populärt. I Altea finns alltifrån 1800-talshus till moderna radhus. I lantliga Ciudad Quesada finns många nybyggda villor och radhus. Torre de la Horadada är en genuin fiskeby med mycket nyproduktion. I Mar Menor nära Murcia ligger priserna fortfarande på en attraktiv nivå.

Fastighetsbyrån Utland på Costa Blanca hittar du här:

Altea
Alicante C
Gran Alacant
Ciudad Quesada
Torrevieja
La Zenia
Torre de la Horadada
Mar Menor/Murcia

COSTA DEL SOL
Har fått sitt namn från solen som nästan jämt lyser här. Ibland brukar den kallas Costa del Golf, här finns ett 70-tal golfbanor.

Läge
Är en 16 mil lång kustremsa mellan Nerja i öster och Manilva i väster i regionen Andalusien. Tidigare har man även räknat in Costa de la Luz (Cádizprovinsen) och Costa Tropical (Granadaprovinsen) i Solkusten.

Flygplatser
Malaga (direktflyg från Sverige), Gibraltar, Sevilla och Granada.

Orter
Städer som Malaga och Marbella och fiskebyar som blivit turistorter till exempel Fuengirola, Benalmádena, Nerja och Torremolinos.

 

Klimat
 325 soldagar per år. I Torrox är det ett behagligt mikroklimat och generellt lite svalare än på övriga Costa del Sol. 

Natur
Många fina stränder, varav många fått EU:s blå kvalitetsflagga. Bergigt inåt landet.

Aktiviteter
Golf, alla slags vattensporter, cykling, vandring, vinturism, matlagningskurser, flamencokurser, konst, kultur, dagsutflykt till Marocko, med mera.

 

Prova på! Åka skidor i solsäkra Sierra Nevada, cirka två  timmar med bil från Malaga. Högsta berget är 3 482 meter. 

Köpa bostad
Här finns bostäder för alla smaker och i olika prisnivåer. I svenskfavoriten Fuengirola finns det svensk skola. Den som vill ha flärd söker sig till Marbella, där det finns både casino och en hamn med lyxiga båtar. I storstaden Malaga, där allt fler svenskar slår sig ner året runt, kombineras kultur med strandliv. Nerja är en mysig småstad som lever året runt. Vill man leta nybyggt är expanderande Estepona ett tips.

Fastighetsbyrån Utland på Costa del Sol hittar du här:

Nerja
Torre del Mar
Malaga
Benalmádena
Fuengirola
Marbella Nueva Andalucia
Estepona

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.