Sök bostad eller innehåll

Tips & nyheter

Fastighetsbyrån förklarar: Att tänka på när du ska väljare mäklare

För många är bostadsförsäljningen en av de största affärerna man gör i livet. Då blir valet av mäklare självklart viktigt, dels vill man få bästa möjliga hjälp till en bra affär och dels vill man hitta någon man trivs med och litar på. Här följer några snabba tips på hur du kan tänka när du ska välja mäklare.

1. Träffa flera mäklare
Välj inte första bästa mäklare som lägger en lapp i din brevlåda. Ta lite extra tid på dig och träffa olika mäklare. Då blir det lättare att jämföra deras erfarenhet, arbetssätt och erbjudanden och se vad som passar just dig. 

2. Få rekommendationer och läs omdömen
Kolla om du kan få rekommendationer på bra mäklare – gärna från vänner och bekanta eller varför inte mäklarens tidigare kunder. Många mäklare använder sig av rekommendationstjänster som till exempel reco.se, där det finns ett snittbetyg för alla mäklare. Men gå inte blint på betygen, lägg lite tid på att kika igenom omdömena också. Det ökar chansen att du får en rättvisande bild.

3. Välj en expert på området
Den ena marknaden är inte alltid den andra lik. Välj därför en mäklare som är expert på området och som säljer mycket där du bor. Dels ger det dig en ökad trygghet som säljare, men det är även en fördel för alla som är intresserade av din bostad och besöker visningarna. Med en lokal expert ökar chansen att de får bra svar på sina frågor. Undantaget kan vara om du har en väldigt unik bostad, då kan eventuellt en nischad mäklare vara mer lämplig.

4. Räkna på olika arvodesupplägg
Den ekonomiska biten är självklart viktig, men det är lätt att stirra sig blind på nivån på mäklararvodet. Att välja en mäklartjänst är ofta som andra tjänster eller produkter – man får den kvalitet man betalar för. Se över vilka moment och erbjudanden som ingår i arvodet, för att få en rättvis jämförelse. Räkna även noga på vad olika prisupplägg blir för olika försäljningspriser så att du inte blir förvånad när notan kommer. 

5. Gå på mäklarens visningar
En bra idé för att få en äkta känsla av hur mäklaren jobbar är att gå på hans eller hennes visningar av andra bostäder. På så sätt får du en tydligare uppfattning av hur mäklaren jobbar och agerar gentemot spekulanter. 

6. Lita på magkänslan!
Avslutningsvis, lita på magkänslan och hitta någon som du har bra personkemi med! För om du gillar din mäklare så kommer garanterat fler att göra det!

 

Lycka till!


Anmäl dig till Fastighetsbyråns nyhetsbrev
E-postadress
 

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.