Sök bostad eller innehåll

Tips & nyheter

Prisjämförelsesajter inte så oberoende som du tror.

Nöjda elkunder är dåligt för prisjämförelsesajter. Det skapar nämligen mindre trafik till deras sajt. Och mindre trafik betyder lägre intäkter. Därför vill de skrämmas.

De senaste åren har prisjämförelsesajter fått allt mer utrymme i media. En trolig förklaring är att de ses som oberoende eftersom de inte representerar en specifik elleverantör. Men det gäller att tänka till både en och två gånger innan du agerar på de råd som de privata prisjämförelsesajterna ger, för deras agendor är inte så ädla som du kan tro.

Intäkterna för en prisjämförelsesajt kommer i huvudsak från att konsumenter tecknar elavtal genom den. Detta genom att elleverantörerna betalar en ersättning för varje ny kund de får in genom sajten. Det ligger därför i prisjämförelsesajtens intresse att maximera trafiken dit.

Ett sätt att göra det på är att prata om elpriset i media. Det är i sig inget problem att prisjämförelsesajterna gör det, vi gör det själva då och då. Problemet är att de så enkelt tillåts kommunicera på ett sätt som syftar till att skapa osäkerhet om du som konsument verkligen gjort rätt val av elavtal.

Prisjämförelsesajten har ingen anledning att bry sig om vilket avtal du har och hur bra det egentligen är. De har inte heller någon anledning att bry sig om du får ett elavtal som du blir nöjd med. Tvärtom är det en risk för dem, för din nöjdhet skapar mindre trafik till deras sajt. Och mindre trafik betyder lägre intäkter.

Så nästa gång du ser prisjämförelsesajterna prata i media kan du med fördel ta på dig dina mest kritiska glasögon.

/Björn Björnson, elmarknadsexpert GodEl

Fastighetsbyrån i samarbete med GodEl
Skaffa Sveriges mest hållbara elbolag så går 500 kr extra till SOS Barnbyar eller Stockholms Stadsmission. 

GodEls vinst förs över till anslutna organisationer som bevarar naturen, botar cancer, räddar liv och mycket mer. Det bästa av allt är att elen alltid är märkt med Sveriges stenhårdaste miljömärkning – Bra Miljöval – och det kostar aldrig mer än vanlig el. Ibland är det till och med billigare. Men om det blir dyrare så kickar prisgarantin in och man får mellanskillnaden tillbaka.

Läs mer här

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.