Sök bostad eller innehåll

Tips & nyheter

Uthyrningsmöjligheter efterfrågas – kan ge klirr i kassan

Många bostadsrättsföreningar sätter stopp för korttidsuthyrningar under semestern. Men de som tillåter uthyrningar, även under längre perioder, är allt mer eftertraktade på Göteborgs bostadsmarknad. Det säger Fastighetsbyråns mäklare Sebastian Stojanovic.

Korttidsuthyrning är förbjudet i många bostadsrättsföreningar. Samtidigt är sju av tio bostadsrättsägare i landet positiva till korttidsuthyrning av bostäderna i sin förening, det visar en ny kartläggning. Undersökningen, som genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån, visar också att endast 19 procent av allmänheten skulle föredra en förening som inte tillåter uthyrning.

Sebastian Stojanovic på Fastighetsbyrån, som är mäklare i Göteborg, tycker att kartläggningen bekräftar hans bild av hur det ser ut i.

– Intresset för att kunna hyra ut i andra hand är märkbart stort på såväl kort som längre sikt. I samband med visningar får jag ofta frågan om föreningarna tillåter uthyrning, säger han.

Möjligheten till korttidsuthyrning kan innebära en inkomst för personer som hyr ut sin bostad när de är iväg på semester. Enligt Fastighetsbyrån bidrar dessutom uthyrningsmöjligheter till att värdet på bostaden kan stiga.

"Goda framtidsutsikter"

Men trots den typen av fördelar väljer alltså många bostadsrättsföreningar i Göteborg att neka möjligheten att hyra ut.

– Oftast handlar det om äldre föreningar där man är väldigt måna om att ha koll på vilka som äger lägenheten. Jag tycker att man ska ha förståelse för båda synsätten, säger Sebastian.

– Men är det så att uthyrning tillåts finns möjlighet till högre prissättning vid en eventuell försäljning. Därför är behovet och intresset detsamma på hela bostadsmarknaden.

Hur ser du på framtiden för korttidsuthyrning i Göteborg nu när staden växer och en hel del nyproduktion är på gång?

– Det har mycket goda framtidsutsikter förutsatt att det tillåts. Däremot riskerar alldeles för liberala och okontrollerade uthyrningsmöjligheter att ytterligare späda på spekulationsköpen inom nyproduktion.

Ettor för 15 000 kronor i månaden

Det är, enligt Sebastian, vanligt att juridiska personer tillåts köpa bostäder för att sedan hyra ut dem på längre sikt.

– Jag märker en prisskillnad där juridiska personer tillåts respektive inte tillåts. Om vi inte bara talar om korttidsuthyrningar så är det vanligt förekommande att till exempel företag investerar i ettor eller tvåor på Hisingen för att sedan hyra ut, säger han och berättar att det finns ettor på centrala Hisingen som hyrs ut för 10-15 000 kronor i månaden.

– Det kan generera 150 000 kronor per år i hyresintäkter bara genom ägandet. Därefter säljs bostaden när den eventuellt stigit i värde.

FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Fråga till bostadsrättsägare: Tycker du att du och dina grannar bör ha möjlighet att hyra ut era bostäder kortare perioder, t ex via Air BnB?

* Ja, bostadsrättsägare bör kunna hyra ut fritt, 15%

* Ja, bostadsrättsägare bör kunna hyra ut fritt men med kontroll av styrelsen/föreningen, 53%

* Nej, uthyrning under kortare perioder bör inte vara tillåtet, 31%

Fråga till allmänheten: Om du skulle flytta till en (annan) bostadsrätt, skulle du föredra en förening som tillåter uthyrning?

* Ja, skulle föredra en förening som tillåter uthyrning, 31%

* Nej, skulle inte föredra en förening som tillåter uthyrning, 19%

* Spelar ingen roll, 50%

 

Reagera marknadsanalysundersökning gjordes nationellt mellan den 31 januari 2017 och den 6 februari 2018 och riktade sig till den svenska allmänheten i åldrarna 20-64 år. Totalt deltog 1002 personer i kartläggningen.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.