Sök bostad eller innehåll

Tips & nyheter

Kommentar till Mäklarstatistik: Stabila priser men osäkra bostadskonsumenter

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar mycket små prisförändringar på bostadsmarknaden. Trots stabila priser känns marknaden överlag ganska osäker och avvaktande. Men Stockholm går emot strömmen, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor stått still den senaste månaden. På tre månaders sikt har bostadsrättspriserna stigit med 3 % medan villapriserna varit stillastående.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Det är små prisförändringar men överlag känns marknaden relativt osäker. Många bostadskonsumenter är lite avvaktande och vet inte riktigt hur de ska agera. Vi har dock sett ökad efterfrågan på bostadsrätter i Stockholm den senaste tiden, med stigande priser som följd. Den uppgången slår också igenom på rikssiffrorna, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Det finns många osäkerhetsfaktorer för konsumenterna – konjunktur, räntan, bostadspolitiken, nyproduktionsmarknaden till exempel. Samtidigt har vi fortsatt bostadsbrist och många har behov av att flytta. Jag tror att vi kommer få leva med en ryckig bostadsmarknad, med både upp och nedgångar, under ganska lång tid, fortsätter Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.


Stockholm – Bostadsrätter ökar - villor står still 
De senaste siffrorna visar på stigande bostadsrättspriser, framförallt på tre månaders sikt. Villapriserna står däremot still både på en och tre månaders sikt.

  • Tvärt emot vad statistiken visar så upplever vi att villamarknaden har piggnat till efter vårens avstannade. Köparna vågar agera igen efter att ha legat lågt och avvaktat för att det känns allmänt oroligt på marknaden, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.


Göteborg – Små prisförändringar
De senaste månaderna har villapriserna i Göteborgsområdet stått still. Bostadsrättspriserna har sjunkit något i centrala Göteborg medan de stått still eller stigit något i Stor-Göteborg.

  • Utbudet är något lägre än senaste månaderna, men högre än för ett år sedan. I september och oktober har försäljning varit något trögare än i augusti. Unika bostäder med fint läge och i gott skick berörs inte av den förändrade marknaden. Det är vanliag bostäder som inte sticker ut som stagnerat och stämmer med prisstatistiken, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.


Vill du få senaste nytt om trender och nyheter på bostadsmarknaden? Anmäl dig till Fastighetsbyråns nyhetsbrev
E-postadress
 

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.