Sök bostad eller innehåll

Bostadsmarknaden

Kommentar till Mäklarstatistik: Oro leder till sjunkande priser

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på sjunkande bostadspriser i stora delar av landet. Vi märker av en tydlig osäkerhet hos bostadskonsumenterna just nu, bland annat kopplat till det skärpta amorteringskravet. Det handlar mer om psykologi än faktiska förändringar på marknaden, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Experterna om bomarknaden nästa år

Efter ett oroligt 2017, vad kommer hända med bostadsmarknaden nästa år? Här spår Fastighetsbyråns experter om framtiden. Och berättar om händelser och faktorer som kan påverka för köpare och säljare 2018.

Kommentar till skärpt amorteringskrav

Idag tog regeringen beslutet att gå vidare med Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav. Johan Engström, VD på Sveriges största mäklarföretag Fastighetsbyrån, tycker att beslutet är olyckligt och skulle hellre se en översyn av hela bostadspolitiken.

Kommentar till Mäklarstatistik: Tydlig avmattning på marknaden

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på svagt sjunkande eller stillastående bostadspriser runt om i landet. Vi kan se tendenser till avmattning i stora delar av landet. Framförallt i Stockholm märks en tydlig avvaktan och oro på marknaden, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Vinnare villamarknaden

Just nu ser prisökningen på villor i Sverige ut att ha planat ut något. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 39 %. Villaägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en procentuell uppgång på hela 57 %. Räknat i kronor så ligger Stockholms län i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på nära två miljoner på fem år vilket innebär dryga tusenlappen om dagen.

Språkförbistringar leder till otrygga bostadsaffärer

Att genomföra en bostadsaffär kan vara komplicerat - speciellt om man inte behärskar språket fullt ut. Av alla samtal som kommer in till Fastighetsbyråns kundombudsmän rör cirka en tredjedel försäljningar som komplicerats av språkförbistringar. För att göra bostadsaffären enkel och trygg för fler tar Fastighetsbyrån därför nu fram språkstöd på 20 av de vanligaste språken i Sverige.

Mäklarstatistik

Bakom siffrorna ser vi en avmattning

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på en relativt stabil prisbild med svagt stigande bostadsrättspriser och stillastående villapriser. Dock har utbudet på marknaden ökat relativt kraftigt och känslan är att efterfrågan minskat, framförallt i Stockholm, kommenterar Johan Engström, ny VD på Fastighetsbyrån.

Vinnare på bostadsrättsmarknaden         2012-2017 -tjänar en tusenlapp om dagen

Just nu ser prisökningen på bostadsrätter i Sverige ut att ha planat ut något. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har tagit fram siffror som visar att priserna på bostadsrätter stigit i samtliga län med en snittökning på 62 %. Bostadsrättsägareägare i Västernorrlands län är de största vinnarna med en uppgång på hela 124 %. Räknat i kronor ligger Stockholms län i topp där en bostadsrätt i snitt ökat i värde med drygt 1,4 miljoner kronor.

Mäklarpanelen

Spretig efterfrågan på bostadsmarknaden

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar på en fortsatt fördel för säljarna men minskad efterfrågan jämfört med augusti förra året. Mäklarna rapporterar om en spretig marknad där efterfrågan kan variera mycket från område till område och bostad till bostad.

Mäklarstatistik

Ostadig prognos på bostadsmarknaden

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att bostadsrätter i riket sjunker 1-2 % de senaste månaderna. Villor ligger still den senaste månaden och stiger 2 % på tre månader. I Stockholmsregionen går priserna svagt ner medan de står still eller går upp något i Göteborg och Malmö.

Så vill svenskarna bo

Om svenskarna får välja boendeform 2017 blir det varken stor villa eller lägenhet. Högst upp på önskelistan för hur vi vill bo står en lättskött enplansvilla.

Boendestilen som lockar flest

Sekelskifte och nyproduktion står högst i kurs när svenskarna får önska stil på sitt boende. Och det finns både för- och nackdelar med respektive sort.

Fyra av tio svenskar går i flyttankar – men hindras

Fler än fyra av tio svenskar går i flyttankar men väljer av olika anledningar ändå att inte göra slag i saken. Enligt en Novus-undersökning Fastighetsbyrån genomfört så finns det tydliga hinder för flytt på den svenska bostadsmarknaden – och det är inte bara ekonomin som står i vägen. Nio av tio av Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet upplever även att det finns tydliga inlåsningseffekter i deras täckningsområde.

Mäklarstatistik

Mäklarstatistik: Avmattning på marknaden

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på en relativt stabil prisbild med stillastående eller svagt stigande priser. Dock kan man se en avstannande prisökning, framförallt på bostadsrätter i Stockholm. Bakom siffrorna kan även våra mäklare känna av en minskad efterfrågan den senaste tiden, kommenterar Johan Engström, ny VD på Fastighetsbyrån.

Mäklarpanelen

Minskad efterfrågan och fördel för köpare i Stockholm

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar på en fortsatt fördel för säljarna men en relativt kraftigt minskad efterfrågan. I samtliga segment kan man se en minskad köpkraft och i Stockholm har det nu tippat över till att vara köparnas marknad.

36 villor i Tingsryd för priset av en i Äppelviken

Var får man mest villa för pengarna? Sverigevillan från Fastighetsbyrån visar vad en exakt likadan genomsnittsvilla kostar på olika orter runt om i hela Sverige. I Äppelviken i Bromma utanför Stockholm kostar Sverigevillan hela 14,5 miljoner kronor. För samma summa får du 36 likadana villor i Tingsryd i Kronobergslän. Sverigevillans rikssnitt ligger på 3,5 miljoner kronor och skillnaderna mellan dyrast och billigast har ökat.

Homefulness

Slappna av till ljudet av ditt drömhem

Bostadsmarknaden stressar svenskarna

En fjärdedel av alla svenskar tittar på bostadsannonser på nätet minst en gång i veckan, enligt en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Och när man ska beskriva processen att köpa en bostad är stressig det som flest anger.

Så snokar svenskarna på bostadsvisningar

Tre av tio svenskar har någon gång varit på visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Nyfikenhet kring inredning och hur grannen bor är vanliga anledningar. Väl på visningen så tittar besökarna i garderober och badrumsskåp. Några testar till och med säljarnas toalett och säng

Mäklarstatistik

Stabil prisbild på ojämn bostadsmarknad

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar stillastående eller svagt stigande priser. Överlag ser prisbilden stabil ut men bakom siffrorna är det relativt spretigt och det kan skilja sig mycket från bostad till bostad i samma område, kommenterar Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Fritidshus

Stor prisvariation bland fritidshus

Nu är det högsäsong för fritidshusmarknaden igen. Går det att hitta sitt drömtorp eller smultronställe till ett rimligt pris? Siffrorna visar att det helt beror på var i landet du letar och vad du söker efter. Vi har kikat på senaste årens statistik för att skapa en bild av läget i landet. Vi har dessutom fråga vår Mäklarpanel om vad de tror om framtiden.

Nya regler för uppskov – en förändring få känner till

Taket för uppskov på inbetalning av skatt vid bostadsförsäljningar är slopat fram till 2020. Men vad betyder det egentligen för dig och hur påverkar det bostadsmarknaden?

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.