Sök bostad eller innehåll

Nyhetsbrev

Allt fler bostäder säljs innan visning

I tidningarna kan man ofta läsa att utbudet av bostäder är litet, särskilt i storstäderna. Det är en sanning med modifikation. Faktum är att det finns ett stort utbud av bostäder som inte kommer ut på bostadssajterna eller ens går till visning. De läggs upp som ”kommande försäljningar” och säljs ofta via mäklarnas egna spekulantregister.

Ett spekulantregister omfattar personer som får anmäla intresse för vissa typer av objekt. När en bostad sedan dyker upp för en kommande försäljning, går det ut ett meddelande till rätt personer i registret. Ofta leder till en affär redan innan bostaden läggs ut på bostadssajter och visning arrangeras. En i många fall smidig lösning både för köpare och säljare.

På Fastighetsbyrån i Bromma, marknadsledande i området, ser man att affärer via kommande försäljningar är en växande trend.

"I januari månad var ungefär 30 % av våra affärer via kommande försäljningar som både låg ute på vår hemsida och där vi gjorde matchningar i vårt spekulantregister", säger Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Bromma.

"Man kan säga att det finns en parallell marknad, sida vid sida med den som syns på de stora bostadssajterna. De kommande försäljningarna blir allt vanligare och det blir viktigare för både köpare och säljare att dra fördel av spekulantregistren", säger Pär.

Missa inga möjligheter
För köparen är spekulantregistren ett säkert sätt att inte missa några objekt, då man får förhandsinformation om vilka bostäder som är på väg ut på marknaden.

För säljaren är möjligheten att lägga upp sin bostad som en kommande försäljning en bekväm möjlighet som minskar obehaget kring frågan "köpa eller sälja först?". Genom en kommande försäljning kan man förbereda sig i lugn och ro, vilket bland annat är bra när man har långa tillträdestider.

"Fördelen med att anlita en stor mäklarkedja som Fastighetsbyrån är att vi har Sveriges mest välutvecklade spekulantregister, med en gemensam databas för hela landet. På så sätt kan vi snabbt och enkelt matcha rätt bostad med rätt spekulant – oavsett var i landet du bor”, avslutar Pär.


Fördelar för köparen:
• Många bostäder säljs innan visning. Finns du med i ett spekulantregister missar du inga möjligheter. 

• Ta del av ett större utbud än enbart det som finns på bostadssajterna.

• Tack var en välutvecklad databas kan du få matchningar över hela landet – om du vill.


Fördelar för säljaren:
• Via en kommande försäljning, kan du planera din försäljning i lugn och ro.

• Gör din affär i lugn och ro. Du kan förbereda all dokumentation, fotografering, mm i god tid.

• Minska bekymret ”ska jag köpa eller sälja först?” Lägger du upp din bostad som kommande försäljning har du möjlighet att sälja till rätt pris när det passar dig.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.