Sök bostad eller innehåll

Vi kan Uttran

Uttran

Uttran är till största del bebyggt av villor, men till postorten Uttran hör även flerfamiljshusområdet Segersjö mellan Segersjön och Kvarnsjön.

Kommunnamn

Botkyrka

Skolor och barnomsorg

Gångavstånd till flertalet skolor med klasser från åk 1-9 samt förskolor. Kärrspiran är den vanligaste förskolan bland Uttranbor. För mer information gå in på botkyrka.se

Kommunikation

Buss 715 och 725 går till Tumba Centrum. Restid ca 5-10 minuter. Annars promenadavstånd ca 25-30 minuter. Från Tumba Centrum går pendeltåget mellan Stockholm C (restid ca 25 min) och Södertälje C (restid ca 15 min).

Natur och fritid

För boende i Uttran finns en fastighetsägarförening som arrangerar populära midsommar- och valborgsmässofiranden. Kostnad för medlemskap är 125 kr/år och då finns möjlighet till båtplats i Uttran för ytterligare 200 kr/år. Det finns även en fiskeförening med möjlighet till kräftfiske, medlemsavgiften är 200 kr/år. När isen lägger sig på Utterkalven är det en populär sjö för skid- och skridskoåkning tack vare dess långsmala utformning. Om sommaren finns badplats vid Möllebadet och Brosjön. Fina skogstigar och motionsspår finns också i närheten.

Uttran ligger mellan två naturreservat Garnuddens naturreservat norr om sjön och Vinterskogens naturreservat söder om Uttrans villasamhälle.Uttran har en samlad bebyggelse från 1900-talets början. Den är kulturhistoriskt intressant och byggnaderna har ofta tydliga drag av jugendstil. Dessutom finns det en runsten från vikingatiden. Av den gamla tågsstationen återstår i dag inte mycket. Plattformen revs på 1970-talet men en gångtunnel under spåren finns fortfarande kvar. Stickspåret till grustaget revs på 1980-talet. I anslutning till den f. d. stationen finns i dag en restaurang och busshållplats. Två av de gamla stationsbyggnaderna nyttjas i dag som bostäder. Stationen uppstod enligt uppgift på grund av att en medlem i familjen Hilding som bodde på Vattravägen arbetade vid järnvägen. När han åkte till och från jobbet stannade tågen och tog ombord honom respektive släppte av honom vid Uttran. Efter ett tag upptäckte andra detta och började åka med tåget de tider när herr Hilding åkte. Till sist tyckte man att det var lika bra att upprätta en station eftersom behovet uppenbarligen fanns.

Affärer och restauranger

Närmsta mataffär finns i Segersjö. Där finns även en pizzeria. Tumba Centrum med dess service finns ca 25-30 min (gångavstånd) ifrån.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.