Sök bostad eller innehåll

Våra närområden

Mora Bonäs

Våmhus socken f.d. kommun som slogs samman med Mora kommun ca 1970. En mycket gammal bygd med anor från vikingatiden. Våmhus är känt för sina korgmakare och s.k. hårkullor. Våmhus är en mycket vacker bygd som gränsar till storskogen.

Till områdets sida

Orsa Fryksås

Vackert, högt beläget område med storslagen utsikt och en enastående fin natur med vildmarken inpå knuten. Närhet till Siljansområdets hela utbud av aktiviteter! I Fryksås finns skidspår med anslutning till Orsa Grönklitts spårsystem. Här finns även ett hotell och restauranger med erkänt god mat på menyn! Fryksås ligger ca 14 km från centrala Orsa och endast 2 km från Orsa Grönklitt som erbjuder butik, skidshop/uthyrning av skidutrustning, konferensanläggning, skidspår, alpin utförsåkning och restauranger. Grönklitt är inte bara en mötesplats för människor, utan även för rovdjur. I Orsa Björnpark finns världens största isbjörnsanläggning att beskåda och här kan du även se tigrar, björn, varg, leoparder och många fler djur. En annan mötesplats är badvänliga Orsasjön med sin kilometerlånga sandstrand och sitt rika båtliv och fiske. Vintertid förvandlas Orsasjön till ett paradis för de som gillar härliga turer på långfärdsskridskor. Det aktiva Orsa tar sig även uttryck i form av idrottstävlingar som Orsa Grönklitt Ski Marathon och kapprodd med klassiska kyrkbåtar i Siljansrodden. Till detta lägger vi skridskolopp på naturis som Siljansskrinnet, Orsakajt´n och Orsabajk´n, tävlingar i terränglöpning och mountainbike.

Till områdets sida

Mora Färnäs

Färnäs är en genuin gammal Moraby med anor från medeltiden. Byn gränsar i väster mot Siljans strand och i norr mot Mora (Noret) med det expansiva köpcentret med ICA Maxi, Ö&B, Willys, Biltema etc.

Till områdets sida

Mora Gesunda

Gesunda ligger ca 15 km söder om Mora, en by som ursprungligen var en fäbod.

Till områdets sida

Orsa Grönklitt

Grönklitt är en av Sveriges sydligaste skidanläggningar (bara 33 mil från Stockholm), men tack vare det höga läget, 500-600 meter över havet, ändå en av de allra snösäkraste. Skidsäsongen börjar ofta i november och pågår långt in i april. Gå in på www.orsagronklitt.se för mer information.

Till områdets sida

Mora Hånåkni

Familjära Hånåkni är ett lugnt bostadsområde med närhet till skola, livsmedelsbutik samt naturen. Mora centrum finner du endast några minuter bort med cykel.

Till områdets sida

Mora Kråkberg

Kråkberg är en gammal Moraby med anor från 1000- talet (vikingatiden). I bykärnan finns majstången som reses varje midsommarafton . Byn har en aktiv förening som bl.a. förvaltar bystugan som används för gemensamma fester och kan hyras av byinvånarna.

Till områdets sida

Mora Mora

Mora kommun är ett handelscentrum och ett viktigt nav för näringslivet i hela norra Dalarna. Mora är dessutom en knutpunkt för kommunikationer såsom järnväg och vägnät som alla sammanstrålar i Mora. Besöksnäringen är stor i område där Dalarna och Mora är det fjärde största besöksmålet för turister i Sverige. Under turistsäsonger har Mora ett trafikflöde som är en av de högsta i Dalarna. Mora är slutstation för tågresenärer och de turister som idag reser med tåg väljer beroende av målpunkt transportslag för fortsatt resande.

Till områdets sida

Mora Mora Centrum

Centrala Mora innebär bekvämt avstånd till de affärer, bibliotek, sevärdheter och övriga serviceinrättningar man behöver. På promenadavstånd ligger även sport- och fritidsanläggningar. Mora kommun är ett handelscentrum och ett viktigt nav för näringslivet i hela norra Dalarna. Mora är dessutom en knutpunkt för kommunikationer såsom järnväg och vägnät som alla sammanstrålar i Mora. Besöksnäringen är stor i område där Dalarna och Mora är det fjärde största besöksmålet för turister i Sverige. Under turistsäsonger har Mora ett trafikflöde som är en av de högsta i Dalarna. Mora är slutstation för tågresenärer och de turister som idag reser med tåg väljer beroende av målpunkt transportslag för fortsatt resande.

Till områdets sida

Mora Morkarlby

Morkarlby är en gammal Moraby vars bebyggelse gränsar mot Mora centrum. Ett mycket attraktivt område där all samhällsservice nås på några få minuter.

Till områdets sida

Mora Noret

Mora-Noret är en gammal Moraby som vuxit till en egen livskraftig stadsdel - här finns ett stort köpcentrum med kedjor som ICA Maxi, Willys, ÖB, Mio möbler, Biltema och Jula, Intersport mfl. "Byn" är belägen på västsluttningen mot Siljan - Dalälven. Moras Lasarett med bl.a. akutavdelningar finns centralt i Mora Noret.

Till områdets sida

Mora Nusnäs

Nusnäs är Dalahästens hemby och är vackert beläget vid Siljans strand. Närheten till Mora och Mora Noret gör att du når affärscentrum på 5-10 minuter. En riktig pärla för såväl permanent- som fritidsboende.

Till områdets sida

Orsa Orsa

Mångfalden i denna kommun med cirka 7 000 invånare tar sig olika uttryck, från glada musikfestivaler till stillsamma vandringar genom orörd och vacker natur. Orsa bär även på en lång historia inom slipstenstillverkning, där den speciella Orsasandstenen har använts för slipning och bryning sedan åtminstone vikingatiden! Musiken har gjort Orsa riksbekant, med kända namn som Kalle Moraeus och Orsa Spelmän. Deras passion för musik står öppet för var och en att dela under Orsayran, en festival där hundratals musiker förenas i glädje på Orsas centrala gator.

Till områdets sida

Mora Siljans strand

Centrala Mora med närhet till affärer, övriga serviceinrättningar, kulturhus m.m. På promenadavstånd ligger även sport- och fritidsanläggningar.

Till områdets sida

Orsa Skattungbyn

Till områdets sida

Mora Sollerön

Sollerön är "solens ö i Siljan" med anor från Vikingatiden. Här finns bl.a. en av landets största vikingagravfält. Vill du uppleva en omväxlande natur med mycket vackra omgivningar då är Sollerön perfekt för dig!

Till områdets sida

Mora Tomtebo

Populära Tomtebo med gångavstånd till Centrum och närhet till vackra bad vid Siljan. Centrala Mora erbjuder affärer, övriga serviceinrättningar, kulturhus m.m. På promenadavstånd ligger även sport- och fritidsanläggningar.

Till områdets sida

Mora Utmeland

Utmeland är en gammal by belägen i direkt anslutning till Mora centrum. Byn är mest känd från Gustav Vasas dagar ca 1520 då han gömde sig för danskarna i en matkällare (nuvarande Vasamonumnetet). Nära till bad i Siljan och naturområden i Mora som Hemus, sporthallar, fotboll, hockey, allt inom bekvämt avstånd.

Till områdets sida

Mora Venjan

Venjan tillhör Mora kommun och är ett modernt samhälle beläget som ett nav mellan Mora, Älvdalen, Sälen, Vansbro och Malung, alla orter med bara ca 45 min pendelavstånd. Här finns lanthandel som även är ombud för posten, systembolaget, svenska spel och apoteket. Vacker F-6 skola som även har förskola och fritids i samma byggnad. I byn finns också bla distriktssköterska, bibliotek, museum, folkpark, äldreboende, simhall, gym, bowling och inomhusskytte. Stort utbud för ett härligt aktivt friluftsliv. Läs mer på: www.venjan,se

Till områdets sida

Mora Vika

Vika är beläget vid Siljans västra strand ca 8 km från Mora centrum. en naturskön bygd med omväxlande natur. I väster finns den storskogen med milsvida vildmarker och i öster finns Siljan med byns badplats. Det finns elljusspår och en fin fotbollsplan i byn.

Till områdets sida

Mora Våmhus

Våmhus socken f.d. kommun som slogs samman med Mora kommun ca 1970. En mycket gammal bygd med anor från vikingatiden. Våmhus är känt för sina korgmakare och s.k. hårkullor. Våmhus är en mycket vacker bygd som gränsar till storskogen.

Till områdets sida

Älvdalen Älvdalen

Älvdalens Kommun bildades den 1 januari år 1971 genom sammanläggning av de tre tidigare självständiga socknarna Älvdalen, Särna och Idre. I kommunen bor drygt 7 400 människor, varav c:a 5 100 i Älvdalen, 1 000 i Särna och 1 300 i Idre. I Älvdalens kommun pågår ständigt ett utvecklingsarbete med test av nya idéer och nya angreppssätt på samhällsutvecklingsfrågor som kan gagna kommunen.

Till områdets sida

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.