Sök bostad eller innehåll

Vi kan Bonäs

Bonäs

Våmhus socken f.d. kommun som slogs samman med Mora kommun ca 1970. En mycket gammal bygd med anor från vikingatiden. Våmhus är känt för sina korgmakare och s.k. hårkullor. Våmhus är en mycket vacker bygd som gränsar till storskogen.

Kommunnamn

Mora

Skolor och barnomsorg

Våmhus har egen skola från förskola t.o.m. 6:e klass.

Kommunikation

Mora kommun är ett handelscentrum och ett viktigt nav för näringslivet i hela norra Dalarna. Mora är dessutom en knutpunkt för kommunikationer såsom flyg, järnväg och vägnät som alla sammanstrålar i Mora. En stor del av arbetspendlingen genomförs med tåg mellan Mora, Rättvik, Leksand och Borlänge. Arbetspendling mellan Falun och Mora kan ske med buss. Mora lasarett är ett länssjukhus och skapar därmed stora trafikströmmar. Besöksnäringen alstrar periodvis hög trafik i området. Dalarna och Mora är det fjärde största besöksmålet för turister i Sverige. Under turistsäsonger har Mora ett trafikflöde som är en av de högsta i Dalarna Mora är slutstation för tågresenärer och de turister som idag reser med tåg väljer beroende av målpunkt transportslag för fortsatt resande.

Natur och fritid

Mycket vacker natur med flygsandfält bevuxen med tallskog. Gammal kulturbyggd med öppna fält mot Orsasjön. Orsajön är en fin bad och fiskesjö samt här brukar plogas för skridskoåkarna en bana på ca 3 mil runt sjön! Våmhus har eget fotbollslag och hembygdsförening bl.a. nära till Orsa Grönklitt med fina skidbackar, björnpark och spår.

På Zorngården och Zornmuseet i centrala Mora kan du ta del av svensk konsthistoria. Här kan du besöka Anders Zorns hem, gå en guidad tur eller beundra museet med olika verk i olja, akvarell etc. Dessutom finns stor samling av konst och konsthantverk från andra kända konstnärer. Från Mora kommer också den välkända dalahästen. I Nusnäs kan man lära sig mer om den spännande historien och se hur hästarna målas av flinka händer. En intressant historia har även Sollerön, solens ö, där vikingagravar kan beskådas. Här samlas även cykelintresserade på olika nivåer varje år för Siljan runt och Solleröloppet.

Affärer och restauranger

Det finns livsmedelsbutiker i byn .

Övrigt

Sevärdheter Zorngården (Anders Zorns hem) och det närliggande Zornmuseet. Vasaloppsmålet och Vasaloppets hus. Anders Zorns staty över Gustav Vasa vid Vasaloppsmålet. Mora Kyrka (med anor från 1200-talet). Utmelandsmonumentet med källaren där Gustav Vasa anses ha gömt sig undan danskarna. Zorns gammelgård och Zorns textilkammare. Dalahästtillverkningen i Nusnäs.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.