Sök bostad eller innehåll

Vi kan Berget

Berget

Mångfalden i denna kommun med cirka 7 000 invånare tar sig olika uttryck, från glada musikfestivaler till stillsamma vandringar genom orörd och vacker natur. Orsa bär även på en lång historia inom slipstenstillverkning, där den speciella Orsasandstenen har använts för slipning och bryning sedan åtminstone vikingatiden. Musiken har gjort Orsa riksbekant, med kända namn som Kalle Moraeus och Orsa Spelmän. Deras passion för musik står öppet för var och en att dela under Orsayran, en festival där hundratals musiker förenas i glädje på Orsas centrala gator.

Kommunnamn

Orsa

Skolor och barnomsorg

Förskola och skolbarnsomsorg Grundskola Gymnasium i samverkan med Mora och Älvdalen

Kommunikation

Orsa har ett strategiskt läge vid inlandets pulsåder Inlandsvägen (E 45) och Inlandsbanan. Det är lätt att nå Orsa på olika sätt. Kommunen ligger i norra delen av Siljansbygden som utgör ett av de mest attraktiva turistområdena i Sverige. Det finns goda kommunikationer till och från området. Mer än 5,5 miljoner människor lär kunna nå oss om kriteriet är max 7 timmars bilresa. Buss Linje 45, 141, 321, 341, 342, 343, 344 och 345 stannar i Orsa. Tidtabeller hittar du på Dalatrafiks hemsida.

Natur och fritid

Orsa Grönklitt ligger ca 15 km norr om Orsa centrum. Grönklitt är inte bara en mötesplats för människor, utan även för rovdjur. I Orsa Björnpark finns världens största isbjörnsanläggning att beskåda och här kan du även se tigrar, björn, varg, leoparder och många fler djur. Vintertid finns här Siljansbygdens största skidanläggning. I närheten av Grönklitt ligger Fryksås vars utsikt har hänfört människor i generationer. En annan mötesplats är badvänliga Orsasjön med sin kilometerlånga sandstrand och sitt rika båtliv och fiske. Vintertid förvandlas Orsasjön till ett paradis för de som gillar långfärdsskridskor. Det aktiva Orsa tar sig även uttryck i form av idrottstävlingar som Orsa Grönklitt Ski Marathon och kapprodd med klassiska kyrkbåtar i Siljansrodden. Till detta lägger vi skridskolopp på naturis som Siljansskrinnet, Orsakajt´n och Orsabajk´n, tävlingar i terränglöpning och mountainbike.

I Orsa är det nära till evenemang och aktiviteter, oavsett årstid. Vill man söka sig lite längre bort finns vildmarken att upptäcka. Några mil norrut ligger det vidsträckta naturreservatet Koppången, tillika Dalarnas största myrkomplex, en plats för vandring och längdskidåkning. Genom kommunen går även Inlandsbanan och Inlandsvägen - inlandets "pulsåder". Orsa är också glädjespridande evenemang som konstmusikfestivalen Vinterfest eller det traditionella midsommarfirandet. Visste du att: Centralt i Orsa står en staty av korpral Jonas Gifting, soldaten som år 1894 myntade de bevingade orden "Orsa kompani lovar inget bestämt"! "För mig är Orsa den idealiska platsen i världen att bo på, inte minst på vintern då jag försöker att åka skidor så ofta jag kan." (Kalle Moraeus, musiker, artist och tusenkonstnär)

Övrigt

Sevärdheter Orsa Camping med sin kilometerlånga sandstrand. Dalarnas största musikaffär, Hellzephyrs i Orsa centrum. Orsa spelmän, med Kalle Moraeus i spetsen. Skattungbyn med den fantastiska utsikten ner mot Oreälven. Orsayran, varje onsdag i juli och första onsdagen i augusti. Orsa slipstensmuseum. Helvetesfallet och Storstupet. Orsa Grönklitt. Björn- och djurpark under sommaren och skidanläggning på vintern.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.