Sök bostad eller innehåll

Vi kan Centrum

Centrum

Lund centrum är mycket charmigt med vackra byggnader och kullerstensgator och med allt inom gångavstånd. Det finns stort kulturutbud, torghandel och flera mysiga caféer. Kommunikationer och pendelmöjligheter från centrala Lund är mycket goda.

Kommunnamn

Lund

Skolor och barnomsorg

Förskolor i Lund Centrum är: Arken, Grynmalaregården, Holken, Hästskon, Lönnen, Pandan, Prenneelvean, Studentkåren, Ulrikedal, Östertull montessoriförskola, Forsbergs minne. Grundskolor: Apelskolan F-5, Vårfruskolan F-5, Svaneskolan 6-9, Lerbäck Skolan. Gymnasieskolor: Spyken, Katedralskolan, Polhem.

Parkering

Stora parkeringsplatser finns i parkeringsgaraget i Färgaren vid Staffans gränd samt Dammgårdens parkeringshus på Brunnsgatan med 517 platser. Parkering finns även tillgänglig vid Mårtenstorget, Tullgatan och på Stortorget. Runt om i centrum finns en rad mindre parkeringsanläggningar, bland annat vid badhuset intill stadsparken. Vid Clemenstorget finns det månadsparkering att hyra under Malmborgs samt timparkering under Stadsbiblioteket.

Kommunikation

Endast några få minuters gångavstånd till Lunds Universitetssjukhus, Lunds Universitet och Centralstationen med utmärkta pendlingsmöjligheter till Malmö och Köpenhamn. Närhet till stadsbussar samt regionaltrafik. Som central knutpunkt för de flesta busslinjer fungerar Botulfsplatsen mitt i centrala Lund.

Natur och fritid

Lunds mest centrala park är Lundagård, som tillsammans med den intilliggande Universitetsplatsen även är akademiskt centrum med byggnader som Universitetshuset, Kungshuset, AF-borgen och även Lunds domkyrka. Stadsparken ligger sydväst om stadskärnan. 1907 användes tomten för Lundautställningen och parken anlades mellan 1909 och 1911. Den Botaniska trädgården som anlades under 1800-talet ligger öster om stadskärnan och är den tredje parken i centrum. Även här har universitetet flera hus och institutioner, liksom växthus.

Lund har ett rikt kulturliv med ett brett spektrum inom konst, musik, dans, teater, litteratur och film. Kulturlokaler i Lund är bland andra Konsthallen, Lund stadsteater, Kulturmejeriet, Stadshallen med flera. Lunds stadskärna bjuder på många caféer, däribland det välkända Café Athen på Akademiska Föreningen som är ett legendariskt café inom studentvärlden. Lunds vackra Domkyrka är från 1100-talet och placerad mitt i centrala Lund. Lund har många museum där de mest välbesökta är Kulturen.

Affärer och restauranger

Lund centrum har ett rikt utbud på butiker och affärer. Lunds främsta handelstorg är Mårtenstorget. Närmare Lund central ligger Clemenstorget som också har torghandel.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.