Sök bostad eller innehåll

Vi kan Hedemora som ort

Hedemora som ort

Hedemora är en tätort i Dalarna samt centralort i Hedemora kommun i Dalarnas län i Sverige. Hedemora fick stadsrätt 1459, vilket gör Hedemora till Dalarnas enda medeltida stad med officiella rättigheter (Falun var de facto stad under medeltiden, men fick officiellt sina privilegier först 1641) . Stadens enda bevarade medeltida byggnad är Hedemora kyrka, uppförd i slutet av 1200- eller början av 1300-talet. Hedemora fungerade under 1500-talet som marknadsplats för de omgivande områdena och som transitort för bergsprodukter som skickades vidare till Mälardalen. Under 1600-talet försämrades de ekonomiska förutsättningarna för staden sedan bland annat järnproduktionen skurits ned efter 1688. En förnyad expansion inleddes i början av 1900-talet till följd av nya industrier och befolkningen fördubblades under perioden 1900-1930.

Kommunnamn

Hedemora

Parkering

I Hedemora centrum finns gott om parkeringsmöjligheter.

Kommunikation

Hedemora järnvägsstation ligger vid Dalabanan och trafikeras av SJ:s InterCity-tåg mellan Mora/Falun och Stockholm. Tåg i Bergslagen trafikerar även stationen med ett dagligt tågpar måndag-fredag på sträckan Falun-Västerås.I Hedemora, liksom övriga Dalarna är Dalatrafik länstrafikbolag. Masexpressen har en busslinje mellan Mora och Stockholm som trafikerar orten. Riksväg 70 mellan Enköping och Röros i Norge passerar strax öster om stadens centrala delar. I Tvikstarondellen korsar denna länsväg 266 som går nordväst mot Falun, och mellan Gussarvsrondellen och Trafikplats Brunna bildar den gemensam väg med länsväg 270 mot Norberg åt ena hållet och Långshyttan och Hofors åt det andra

Affärer och restauranger

På fredagar under sommarhalvåret brukar lokala producenter sälja sina produkter på en marknad i Tviksta, i nordöstra Hedemora. Det anordnas dessutom marknader inne i stan i mars (Pålsmässomarknaden) och i maj (Hedemora marknad). Den egentliga Pålsmässomarknaden inföll den 25 januari mellan åren 1587-1902 och betraktades som en av landets viktigaste marknader. Första advent varje år anordnas även julskyltning med öppet i många affärer och marknadsstånd längs centrala Åsgatan, där lokala föreningar och skolklasser bland annat får sälja lotter, glögg och hembakt bröd. Många butiksägare i Hedemora är med i Hedemora Köpmannaförening, grundad 1907. De samarbetar i viktiga frågor, har ett gemensamt system med presentcheckar och anordnar även olika aktiviteter för allmänheten.

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.