Sök bostad eller innehåll

Januarikampanj

Blir du inte riktigt klok på alla rubriker om bostadsmarknaden?

Vi förstår att det är förvirrande. Ska man köpa eller sälja först? Vad innebär det nya amorteringskravet? Hur ser prisutvecklingen ut i ditt område? Och så vidare... Vi har koll på hur det ligger till på din lokala marknad och finns till hands om du har frågor och vill prata ut (om bostadsmarknaden).

 • Amorteringskraven 2016

  Reglerna som infördes 2016 innebär att nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år. Lån som har en belåningsgrad under 50 procent behöver inte amorteras.

  Nya amorteringskrav 2018

  I korthet innebär de nya amorteringskraven att den som lånar mer än 4,5 gånger hushållets samlade inkomst ska amortera 1 % mer av sitt  bolån än i dagsläget. de nya kraven träder i kraft den 1:a mars 2018. 

  Exempel:

  Om du har en inkomst på 30 000 kr/månad (360 000 kr/år) kan du låna upp till 1 620 000 kr (4,5 ggr din inkomst) utan att behöva amortera extra. Om du lånar mer än denna summa behöver du amortera 1 % extra per år. På ett lån på två miljoner kronor innebär det cirka 1 670 kronor ytterligare i månaden.

  Om du även omfattas av den striktaste delen av reglerna från 2016 – det vill säga har en belåningsgrad över 70 % av bostadens marknadsvärde – ska du amortera ytterligare två procent (tre procent total). För ett lån på två miljoner kronor innebär det en amortering på 5 000 kronor/månad. 

 • Den eviga frågan – ska man köpa eller sälja först? Historiskt sett har det varit vanligare att köpa först och sälja sedan. Det kan innebära en viss risk eftersom du inte vet exakt vad du kommer få för pris och hur lång tid det kommer ta att få din gamla bostad såld. Nu har dock vissa mäklare produkter som mot en premie tryggar dig mot dubbla boendekostnader om det tar längre tid att sälja. Om du har små marginaler, vill vara på säkra sidan och veta exakt vad du har att röra dig med så bör du sälja först och köpa sedan. Se då till att köparen inte får tillträde för snabbt så att du har gott om tid att hitta en ny bostad som passar dina behov.

  Lär dig hur marknaden ser ut. Kolla prisstatistik på maklarstatistik.se. Fråga fastighetsmäklare om prisutvecklingen. Prata med vänner och bekanta. Om du har en bra bild av marknadsläget så är det större chans att du har rätt förväntningar och blir nöjd med bostadsaffären. 

 • Innan du börjar leta efter ett nytt boende kan det vara bra att få en uppfattning om hur priserna varierar mellan olika områden. På maklarstatistik.se hittar du varje månad färsk statistik över hur priserna för villor, bostadsrätter och fritidshus utvecklas i Sverige.

  Här får du den senaste statistiken på riks-, läns och kommunal nivå, i vissa fall även på församlingsnivå. Mäklarstatistik.se är ett samarbete mellan Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarsamfundet och statistiken baseras på tecknade köpekontrakt senaste månaden. Sajten är den mest kompletta och aktuella källan för bostadspriser.

  Till mäklarstatistik.se

 • Det finns flera sätt att få reda på hur bostäder i din omgivning värderas. Att fråga en mäklare är oftast både snabbast och enklast.

  Att titta på liknande bostäder som säljs i området och bevaka slutpriset kan ge dig en ledtråd om din bostads värde. Att fråga grannar och bekanta som säljer kan också ge en bra fingervisning. Men för att få en riktigt bra uppfattning om din bostads värde är det enklast att prata med en mäklare.Vi på Fastighetsbyrån är experter på ditt område och kan erbjuda tjänster som snabbt hjälper dig att få en realistisk bild av hur mycket du kan tänkas få. Vi erbjuder bland annat Slutprisprenumeration, en tjänst som håller dig uppdaterad på vad andra i ditt område nyligen sålt för.

   

 • • Köp en ny bostad utifrån dina behov. Tänk långsiktigt och titta inte för mycket på kortsiktiga vinster.

  • Räkna på vad du har råd att betala i månaden och sätt alltid ett pristak för de bostäder du bjuder på. Se till att ha bra marginaler.

  • Gå gärna på många visningar innan du slår till. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna.

  • Bli inte förblindad av enkla skönhetsfläckar. Låt inte det yttre utseendet, som ofta är lätt att ändra på, färga ditt omdöme. De snygga möblerna och den dyra platt-tv:n följer ändå inte med i köpet!

  • Gör en noggrann undersökning av bostaden och anlita en besiktningsman. 

 • • Kolla prisstatistik, diskutera med mäklaren och sätt en minimigräns för vad du vill sälja för. På vissa orter där priserna går ner eller ligger still kan det ta längre tid innan du får ut önskat pris vilket också kan göra att förväntningarna måste justeras.

  • Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare om utbudet är stort. Städa, rensa undan, gör enklare renoveringar. Ta hjälp av händiga vänner eller home styling-experter om det behövs.

  • Belysningen är väldigt viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar. Det är ofta relativt billigt och enkelt, men väldigt effektivt, att komplettera med nya lampor i mörka rum.

  • Välj en mäklare som du känner förtroende för. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på.

 • Köpeskilling
  Den summa som köpare och säljaren har överenskommit för fastigheten

  Likvidavräkning
  Likvidavräkning är en avstämning av slutbetalningen till säljaren. Avräkningen sker oftast i samband med tillträdesdagen. I likvidavräkningen finns alla uppgifter som rör betalningen, som till exempel tidigare erlagda likvider. Förutom själva köpeskillingen tillkommer även stämpelskatt för lagfart och uttag av eventuella pantbrev samt avgift för att lägga upp lån.

  Inteckning
  I fastighetsregistret finns aktuell information om inteckningar i fastigheter. Som fastighetsägare kan du belåna eller pantsätta din fastighet för att låna pengar av till exempel en bank. Lantmäteriet beslutar och skriver in det belopp som inteckningen ska ha i fastighetsregistret och utfärdar ett pantbrev som bevis för inteckningen. 

  Fastighetsskatt
  Fastighetsägaren betalar fastighetsskatt varje år med en procentsats på fastighetens taxeringsvärde. Om det finns flera ägare till fastigheten betalar varje ägare för sin del. Bor du i bostadsrätt betalar bostadsrättsföreningen fastighetsskatten. Bostadsrättsinnehavarna betalar detta indirekt med hjälp av månadsav­giften till föreningen. En nyproducerad fastighet är befriad från fastighetsskatt de första femton åren. 

  Kapitalvinstberäkning
  En del av din inkomstdeklaration där du redovisar vinst eller förlust vid bostadsförsäljning. 

  Lös/fast egendom 
  Jordabalken finns bestämmelser och exempel på vad som är fast egendom och vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen. Allt annat som inte omfattas av reglerna om den fasta egendomen och tillbehören till denna är att betrakta som lös egendom. I samband med fastighetsöverlåtelser får köpare och säljare ofta anledning att fundera över dessa frågor. Om tveksamhet skulle uppstå får vi rekommendera att en skriftlig överenskommelse träffas, som reglerar vad säljaren avser att ta med sig från fastigheten. Bostadsrätter är lös egendom och regleras av köplagen. För att bedöma vad som ingår i köpet tillämpas i princip samma regler som för fastigheter, vilket innebär att till exempel kylskåp, frys och badkar ska ingå i köpet.

  Köparens och säljarens ansvar
  Säljarens ansvar omfattar fel som inte kunde upptäckas vid en noggrann undersökning eller besiktning innan försäljning och som det inte fanns anledning att förvänta sig med hänsyn till husets ålder, skick och andra omständigheter. Dessa fel kallas för dolda fel.

  Köparen har således undersökningsplikt. Vid köp av fastigheter är köparens undersökningsplikt absolut, dvs den gäller oavsett om denne har undersökt fastigheten eller inte. Vid köp av bostadsrätt gäller köparens undersökningsplikt enbart om denne har undersökt bostadsrätten eller om denne har blivit uppmanad att göra så av säljaren. Säljare av bostadsrätter bör därför alltid uppmana köparen att undersöka bostadsrätten innan köpet genomförs. 

Vill du veta mer?

Kontakta din lokala expert här

Vill du veta mer?

 integritetspolicyn

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.