Sök bostad eller innehåll

Content

Amorteringskravet närmar sig med stormsteg

Den 1 juni 2016 införs det omtalade amorteringskravet efter många politiska vändor fram och tillbaka. Vad innebär det egentligen och hur kommer det att påverka bostadsmarknaden framöver?

Amorteringskravet på bolån har varit på tapeten i flera år och det har varit många turer i de politiska korridorerna. Men nu är det dags – från och med 1 juni börjar de nya reglerna att gälla. Syftet är att dämpa de svenska hushållens skuldsättning och skapa en stabilare ekonomi och bostadsmarknad.

Just nu får våra mäklare mycket frågor om vad det här kommer att innebära. Kommer efterfrågan att minska som följd av de nya reglerna? Om man ska sälja under försommaren, bör man passa på innan 1 juni? Vad gäller för omvärdering av bostaden efter att amorteringskravet införs?

Om man köper ny bostad är det kontraktsdagen som avgör och de nya reglerna tillämpas på kontrakt som skrivs från och med 1 juni. På vissa orter märker vi en ökad efterfrågan nu inför månadsskiftet. Om du är i processen att sälja din bostad så får du gärna höra av dig till oss för att diskutera vad som är bästa upplägg och tajming för dig. Eller om det kan vara läge att göra en värdering och se över dina befintliga lån innan 1 juni.

Här hittar du kontaktuppgifter till våra 250 kontor. 

De nya reglerna
Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Om man har befintliga bolån som tagits innan den 1 juni i år, kan tilläggslån antingen betalas av enligt grundregeln eller på tio år. Nya bolån är när man tar ett lån för att köpa en ny bostad eller utökar ett befintligt lån med bostaden som säkerhet.  

Omvärdering av bostaden
Huvudprincipen när det gäller omvärdering av bostaden (som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden) är att det endast får ske vart femte år, efter att de nya reglerna införts. Omvärdering får även ske om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder. Det kan till exempel handla om en omfattande om- eller tillbyggnad.

Här kan du läsa om utformningen av amorteringskraven i detalj http://finansinspektionen.se/Press/Pressmeddelanden/Listan/Amorteringskrav-pa-nya-bolan1/

Genom att använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.